|

Perkhidmatan

Image

Agihan Zakat


Bertanggungjawab dalam mengurus, merancang dan mengawal hal ehwal kebajikan para penerima bantuan yang terdiri daripada semua asnaf yang telah ditentukan serta menyelaras dan membuat siasatan terhadap permohonan bagi mereka yang memerlukan bantuan dan perhatian daripada pihak Baitulmal.

Bahagian Pembangunan Insan


Bertanggungjawab menyediakan persiapan kepada generasi muda untuk masa hadapan dengan merancang beberapa program dari segi penguasaan ilmu pengetahuan dan keunggulan sahsiah/akhlak yang boleh meningkatkan jati diri dan semangat para asnaf untuk berjaya.

Seksyen Mal


MAL atau juga dikenali sebagai Baitulmal, merupakan satu bentuk pentadbiran yang mengendalikan harta-harta orang Islam/muallaf.


Seksyen Wakaf


Wakaf ialah menyerahkan harta atau sebahagian hartanya kepada milik atau pada hukum milik Allah S.W.T; dengan tujuan mendampingkan diri kepada Allah; dan akhirnya mensedekahkan manfaat atau hasilnya kepada pihak kebajikan yang ditentukan oleh pewakaf selama-lamanya.

Bahagian Balai Islam


Bertanggungjawab dalam membantu dan membimbing Saudara Baru ke arah pemantapan aqidah dan memupuk rasa tanggungjawab terhadap Agama Islam.

Bahagian Wisma Mesir


Tujuan penubuhan Wisma Melaka Mesir adalah untuk memberi kemudahan tempat tinggal kepada pelajar-pelajar tajaan Melaka dan persendirian anak Melaka yang menuntut di Mesir dengan kadar sewaan yang minima.

Bahagian Pembangunan Hartanah

Pin It

Hubungi Kami

Majlis Agama Islam Melaka,
Pusat Islam Melaka,
Bukit Palah, 75400,
Melaka, MALAYSIA.

G : 2.21462, 102.26442

T : +606 283 7416 / 283 2077 / 284 9809
F : +606 282 6033
E : admin[at]maim[dot]gov[dot]my

Ikuti Kami

Kemaskini Terkini

  • Pada Selasa 16 Julai 2024, 09:34:29.

Jumlah Pelawat

003765343

PENAFIAN : Pihak Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) tidak akan bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada ataupun syarikat yang disyorkan oleh MAIM. 

Paparan terbaik dengan resolusi 1366 x 768 piksel dengan pelayar popular seperti Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera. 

Portal Rasmi Majlis Agama Islam Melaka

MyGov Portal

privasi