|

Kunjung hormat Seksyen Wakaf, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) diwakili Ketua Seksyen Wakaf, Puan Joriza binti Jauhari ke Jabatan Pendidikan Negeri Melaka (JPN)

 kunjung-hormat-seksyen-wakaf-majlis-agama-islam-melaka-maim-diwakili-ketua-seksyen-wakaf-puan-joriza-binti-jauhari-ke-jabatan-pendidikan-negeri-melaka-jpn-2
 
kunjung-hormat-seksyen-wakaf-majlis-agama-islam-melaka-maim-diwakili-ketua-seksyen-wakaf-puan-joriza-binti-jauhari-ke-jabatan-pendidikan-negeri-melaka-jpn-2
  

Assalamualaikum dan Salam Muhibbah

Kunjung hormat Seksyen Wakaf, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) diwakili Ketua Seksyen Wakaf, Puan Joriza binti Jauhari ke Jabatan Pendidikan Negeri Melaka (JPN).

Pertemuan mesra, santai dan penuh berinfomasi bersama Pengarah JPN, Ybrs. Puan Rosni binti Leman.

Topik utama pastinya perbincangan ringkas untuk memberi galakan tambahan potongan gaji Wakaf Tunai Melaka dalam kalangan guru dan kakitangan sekolah-sekolah kementerian di negeri ini.

Sebagai makluman bersama MAIM telah melaksanakan sistem potongan gaji untuk mengumpul dana wakaf tunai dengan kadar minima serendah RM2.00. Sangat-sangat minima dan mampu bayar. Potongan gaji juga merupakan satu kaedah berwakaf yang telah diperkenalkan bagi menggalakkan kakitangan lantikan Kerajaan/ Swasta berwakaf secara tunai. Pastinya dana yang dikumpul akan digunakan untuk pelbagai manfaat masyarakat Islam di negeri ini iaitu :

i) Wakaf Pendidikan.
- Mewujudkan infrastruktur asas dan kemudahan pendidikan kepada para pelajar yang menuntut ilmu di Negeri Melaka

ii) Wakaf Masjid
- Pengambilan/ pembelian tanah bagi pelbagai tujuan seperti tapak masjid, surau, sekolah agama dan tanah perkuburan Islam

iii) Wakaf Perubatan
- Pembelian alat-alat bantu pulih untuk kegunaan pesakit yang memerlukan.

iv) Wakaf Pembangunan
- Pembangunan/ pembaikan hartanah wakaf untuk maslahat bersama.

Jom semua...tak perlu segan dan malu untuk melaksanakan wakaf tunai ini...Y16 boleh beli...pastinya wakaf tunai juga mampu dimiliki...saham akhirat pahala berpanjangan...aminnn....

Firman Allah SWT yang bermaksud:

" Perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya di jalan Allah seperti sebutir biji yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada setiap tangkai ada seratus biji.
Allah melipatgandakan bagi siapa yang Dia kehendaki, dan Allah Mahaluas, Maha Mengetahui."

(Surah Al-Baqarah : 261)

#MelakakuMajuJaya
#rakyatbahagiamenggamitdunia
#terimakasihpembayarzakatnegerimelaka
#AsnafDisantuniZakatDiberkati
#amanahandatanggungjawabkami
#satuamalmenciptasejutamanfaat

 

Source: Kunjung hormat Seksyen Wakaf, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) diwakili Ketua Seksyen Wakaf, Puan Joriza binti Jauhari ke Jabatan Pendidikan Negeri Melaka (JPN)

Pin It

Hubungi Kami

Majlis Agama Islam Melaka,
Pusat Islam Melaka,
Bukit Palah, 75400,
Melaka, MALAYSIA.

G : 2.21462, 102.26442

T : +606 283 7416 / 283 2077 / 284 9809
F : +606 282 6033
E : admin[at]maim[dot]gov[dot]my

Ikuti Kami

Kemaskini Terkini

  • Pada Khamis 18 April 2024, 08:56:55.

Jumlah Pelawat

003724036

PENAFIAN : Pihak Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) tidak akan bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada ataupun syarikat yang disyorkan oleh MAIM. 

Paparan terbaik dengan resolusi 1366 x 768 piksel dengan pelayar popular seperti Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera. 

Portal Rasmi Majlis Agama Islam Melaka

MyGov Portal

privasi

/*SENARAI PASAR MALAM DI DAERAH DUNGUN