|

Kami Badan Sukarelawan Al-Taqwa MAIM (BSAT) Ziarah Asnaf dan Sampaikan Alat Baik Pulih kepada Mereka

 TA1

TA2

TA3

 

 Assalamualaikum dan Salam Zulhijjah

 
Minggu ini kami Badan Sukarelawan Al-Taqwa MAIM (BSAT) turun padang laksanakan rutin harian tugasan. Kali ini kami ziarah asnaf dan sampaikan alat baik pulih kepada 3 orang asnaf di negeri ini.
 
Rumah pertama, kami ziarah asnaf, pakcik Rahmat bin Zainuddin di Kg Kandang. Berumur 75 tahun dan pakcik Rahmat menghidap asma yang kronik. Kami terus sumbang mesin oksigen untuk kegunaan harian pakcik Rahmat. Seterusnya kami ziarah makcik Norhayah binti Ahmad di Taman Desa Duyong. Simpati kami melihat keadaan makcik Norhayah yang kini terlantar dan tidak mampu mengurus diri kerana menghidap penyakit darah tinggi yang serius. Kali ini kami bantu sumbang katil boleh laras dan lampin pakai buang. Alhamdulillah selesa dan memudahkan urusan makcik Norhayah seharian dan kami terus ke hujung negeri iaitu rumah makcik Robiah binti Abdul Rasip di Kampung Bukit Senggeh. Makcik Robiah sebelum ini terjatuh di bilik air dan tidak larat untuk mengurus diri. Jadi kami setuju bantu sumbang katil boleh laras dan juga lampin pakai buang.
 
Syukur semua bantuan ini sedikit sebanyak mampu membantu makcik dan pakcik kita ni. Semua waris penerima ucap berbanyak jutaan terima kasih atas bantuan yang diberi. Kami hanya sampaikan hajat dan amanah pembayar zakat negeri ini.
 
Kepada mereka yang memerlukan bantuan alat bantu pulih boleh terus hubungi kami di Badan Sukarelawan Al-Taqwa MAIM (BSAT) 06-2868109 untuk maklumat lanjut.
 
Firman Allah SWT yang bermaksud:
“Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertakwa dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan. Dan bertakwalah kepada Allah kerana sesungguhnya Allah maha berat azab seksa-Nya (bagi sesiapa yang melanggar perintah-Nya).” - Surah al-Ma’idah : ayat 2.
 
 
Pin It

Hubungi Kami

Majlis Agama Islam Melaka,
Pusat Islam Melaka,
Bukit Palah, 75400,
Melaka, MALAYSIA.

G : 2.21462, 102.26442

T : +606 283 7416 / 283 2077 / 284 9809
F : +606 282 6033
E : admin[at]maim[dot]gov[dot]my

Ikuti Kami

Kemaskini Terkini

  • Pada Khamis 18 April 2024, 08:56:55.

Jumlah Pelawat

003724071

PENAFIAN : Pihak Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) tidak akan bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada ataupun syarikat yang disyorkan oleh MAIM. 

Paparan terbaik dengan resolusi 1366 x 768 piksel dengan pelayar popular seperti Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera. 

Portal Rasmi Majlis Agama Islam Melaka

MyGov Portal

privasi

/*SENARAI PASAR MALAM DI DAERAH DUNGUN