|

Delegasi dari Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) Diketuai Setiausaha MAIM, Ybrs Haji Muhammad Ikram Mengadakan Kunjung Hormat ke Pejabat TYT Duta Besar Malaysia di Negara Mesir

mesir

mesir1

mesir2

 

Assalamualaikum dan Salam Aidil Fitri
 
Alhamdulillah delegasi dari Majlis Agama Islam Melaka (MIAM) diketuai Setiausaha MAIM, Ybrs Tuan Haji Muhammad Ikram bin Ibrahim bersama Pegawai Atase Pendidikan Melaka, Ustaz Masykuri bin Khamid mengadakan kunjung hormat ke Pejabat TYT Duta Besar Malaysia di negara Mesir. Pertemuan mesra bersama TYT Duta Besar, Tuan Zamani bin Ismail menjurus kepada kebajikan dan hal ehwal mahasiswa anak Melaka di negara berkenaan. Perkongsian pandangan dan matlamat bagi membentuk mahasiswa yang berdaya saing dan menjaga nama baik serta tatasusila sepanjang berada di bumi para anbiya' ini. Turut sama pada pertemuan ini Pengarah Education Malaysia Egypt, Tuan Mohamad Khairi bin Abdullah dan Pegawai Atase Pendidikan yang baharu, Ustaz Hafizi bin Ab Bakar.
 
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :
"Sesiapa yang menempuh perjalanan untuk menuntut ilmu, maka Allah memudahkan perjalanannya menuju syurga. Malaikat akan menaungi penuntut ilmu dengan sayapnya kerana reda terhadap perkara yang dia lakukan. Semua penghuni langit dan bumi akan memohon ampun bagi mereka yang memiliki ilmu pengetahuan, demikian juga ikan di dalam air. Keutamaan seseorang yang berilmu pengetahuan atas seorang ahli ibadah bagaikan bulan dengan sekumpulan bintang. Ketahuilah bahawa ulama adalah pewaris Nabi. Dan sekalian nabi tidaklah mewariskan wang dinar mahupun dirham (harta), melainkan ilmu. Maka sesiapa yang mengambilnya, maka dia telah mendapatkan keberuntungan besar." - Riwayat Abu Daud, Tirmizi, Ibnu Majah, al-Baihaqi dan Ibnu Hibban.
 
Pin It

Hubungi Kami

Majlis Agama Islam Melaka,
Pusat Islam Melaka,
Bukit Palah, 75400,
Melaka, MALAYSIA.

G : 2.21462, 102.26442

T : +606 283 7416 / 283 2077 / 284 9809
F : +606 282 6033
E : admin[at]maim[dot]gov[dot]my

Ikuti Kami

Kemaskini Terkini

  • Pada Isnin 15 April 2024, 06:20:04.

Jumlah Pelawat

003722233

PENAFIAN : Pihak Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) tidak akan bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada ataupun syarikat yang disyorkan oleh MAIM. 

Paparan terbaik dengan resolusi 1366 x 768 piksel dengan pelayar popular seperti Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera. 

Portal Rasmi Majlis Agama Islam Melaka

MyGov Portal

privasi

/*SENARAI PASAR MALAM DI DAERAH DUNGUN