Facebook

Pautan Agensi Berkaitan

  • 1
  • 2
  • 3

UNDIAN

Apakah pendapat anda tentang perkhidmatan yang disediakan oleh MAIM?

Memuaskan - 3.7%
Kurang Memuaskan - 5.8%
Terbaik - 4.5%

Total votes: 1394
The voting for this poll has ended on: Disember 30, 2022

STATISTIK PELAWAT

Hari Ini124
Semalam1396
Minggu Ini10317
Bulan Ini48252
Keseluruhan3834221
HUBUNGI KAMI

Majlis Agama Islam Melaka,
Pusat Islam Melaka, Bukit Palah,
75400, Melaka.

 +606-283 7416 / 283 2077
      / 284 9809

 +606 282 6033

 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

.

Zakat

Zakat ( Siasatan Dan Agihan )

Bertanggungjawab dalam mengurus,merancang dan mengawal hal ehwal kebajikan para penerima bantuan yang terdiri daripada semua asnaf yang telah ditentukan.Menyelaras dan membuat siasatan terhadap permohonan bagi mereka yang memerlukan bantuan dan perhatian daripada pihak Baitulmal.

Enakmen Pengagihan Zakat

Enakmen Pentadbiran Agama Islam ( Negeri Melaka ) 2002 Seksyen 75 ceraian 1. Majlis dengan persetujuan Yang di-Pertuan Agong boleh membuat peraturan-peraturan untuk mengawal selia semua perkara yang berhubungan dengan pemungutan,pentadbiran dan pembahagian zakat dan fitrah.

 

Baca Selanjutnya

Wakaf & MAL

 WAKAF

Perkataan Wakaf dari segi bahasa bermaksud ’terhenti atau ’tertahan’. Dari segi istilah ialah menyerahkan harta atau sebahagian hartanya kepada milik atau pada hukum milik Allah S.W.T; dengan tujuan mendampingkan diri kepada Allah; dan akhirnya mensedekahkan manafaat atau hasilnya kepada pihak kebajikan yang ditentukan oleh pewakaf selama-lamanya. Wakaf juga terkenal dengan nama sedekah jariah iaitu sedekah yang berterusan pahalanya dari masa ke semasa selagi pahalanya dimanafaatkan.

MAL

MAL dikenali sebagai Baitulmal, merupakan satu bentuk pentadbiran yang mengendalikan harta-harta orang Islam yang mati tidak berwaris atau berwaris tetapi tidak menghabisi semua bahagian mengikut faraid.

Baca Selanjutnya

Saudara Baru

Pengurusan Balai Islam ( Saudara Baru )

Bertanggungjawab dalam membantu dan membimbing Saudara Baru ke arah pemantapan aqidah dalam memupuk rasa tanggungjawab terhadap Agama Islam serta menerapkan nilai–nilai murni dan cara Islam dalam diri dan kehidupan di kalangan Saudara Baru.


Aktiviti

Baca Selanjutnya

 

Agensi Agama Islam

Merupakan Agensi-agensi yang berada di bawah MAIM serta menguruskan perkara-perkara berkaitan dasar-dasar MAIM. Antara Agensi yang tersebut seperti JABATAN MUFTI MELAKA, JABATAN AGAMA ISLAM MELAKA, MAHKAMAH SYARIAH MELAKA, serta ANAK-ANAK SYARIKAT MAIM iaitu, MAIM HOLDING BERHAD,PUSAT ZAKAT MELAKA SDN BHD dan KOMPLEKS FALAK AL-KHAWARIZMI.   

Rumah Anak Yatim

Majlis Agama Islam Melaka telah menyalurkan bantuan kewangan kepada 5 buah rumah anak yatim di negeri Melaka. Dua daripadanya dikawal penuh oleh Majlis Agama Islam Melaka dan manakala bakinya bergerak dibawah jawatankuasa yang diwujudkan. Sejumlah RM 1.2 juta dibelanjakan setiap tahun melalui peruntukan zakat dibawah asnaf fisabilillah bagi tujuan pengurusan rumah anak yatim tersebut.

 

Baca Selanjutnya

Program eMasjid

Program eMasjid

Majlis Agama Islam Melaka dengan kerjasama Melaka ICT Holdings Berhad (MICTH) dan Telekom Malaysia (TM)  telah melaksanakan Program eMasjid Negeri Melaka mulai Jun 2013 mengikut fasa yang telah ditentukan.

Objektif

Baca Selanjutnya

Baitulmal

DEFINISI

Baitulmal secara umum didefinasikan sebagai rumah harta atau gedung perbendaharaan yang menguruskan kesemua sumber kewangan dan harta masyarakat Islam. Maka dengan itu tanggungjawab utama Baitulmal MAIM adalah menguruskan harta-harta dan kewangan yang dimiliki dan diamanahkan kepada Majlis Agama Islam Melaka seperti zakat, harta wakaf dan sumber lain yang dibenarkan oleh syarak dalam usaha membantu umat Islam demi pembangunan sosio ekonomi dan pembasmian kemiskinan.

Baca Selanjutnya

Badan Sukarela Al-Taqwa

Menjalankan kerja-kerja membantu mereka yang memerlukan bantuan secara berjadual dengan memberi khidmat mengadakan lawatan di hospital- hospital, rumah-rumah kebajikan, pusat-pusat serenti, penjara dan masyarakat awam di samping memberikan khidmat nasihat mengenai perubatan, pendidikan, kerjaya, kaunseling dan bantuan-bantuan kebajikan berupa kewangan dan barangan kepada yang memerlukan.

Baca Selanjutnya